Kiinteistömuotoilija Janne Rauhala ideoi konseptin alkavalle yrittäjälle yhdessä Länsi-Suomen Osuuspankin kanssa

Teksti ja kuvat: Maarit Kautto (Satakunnan Viikko, Yrittäjä & Talous -liite 24.5.2023)

Uudelle yrittäjälle startti tulevaisuuteen BEPOPista

Asiantuntijakeskus BEPOP tukee alkavaa yritystä tarjoamalla toimitilan maksutta kolmeksi kuukaudeksi. Uraauurtavasta kokeilusta positiiviset kokemukset.

–     Vastaanotto on ollut todella lämmin. Onhan tämä mieletön mahdollisuus uudelle yrittäjälle. Usein juuri toimitilan hankkiminen saattaa olla suurin kynnys yrityksen aloittamiselle, koska vuokrasta alkaa heti juosta merkittäviä kuluja, Kaarre Second Hand Oy:n tuore yrittäjä Niina Kontto toteaa.

Asiantuntijakeskus BEPOP tarjosi Kontolle kauppakäytävällä, keskeisellä paikalla sijaitsevan tilan maksutta käyttöön kolmeksi kuukaudeksi. Yrittäjä maksaa veden ja sähkön, mutta ei vuokraa. Näin pääomaa vapautuu uuden yrityksen kehittämiseen.
–     Ajatuksena on, että alkava yrittäjä voi ilman vuokrahuolia kokeilla, miten oma liikeidea lähtee kantamaan ja sen jälkeen päättää jatkaako yritystään jääden BEPOPiin, vai siirtääkö yrityksensä jonnekin muualle, konseptin ideoija liikkeenjohdon konsultti ja kiinteistömuotoilija Janne Rauhala selvittää.

Rauhalan Rock My Business -yritys tekee tiivistä yhteistyötä kiinteistön omistajan, Länsi-Suomen Osuuspankin kanssa. Yhteistyö lähti liikkeelle kahdeksan vuotta sitten, kun BEPOPin vuokra-aste oli laskenut alle 70 prosentin ja oli tarve miettiä kiinteistön tulevaisuutta.
–     Kehitimme asiantuntijakeskus-konseptin yhdessä Länsi-Suomen Osuuspankin kanssa vuoden 2015 aikana ja lanseerasimme sen helmikuussa 2016. BEPOP lähti selkeästi erottautumaan olemassa olevista keskuksista ja keskittyi yrityksiin, jotka toimivat business to business -periaatteella. Lähdimme hakemaan vuokralaisia, jotka tukevat asiantuntijakeskuksen muita yrityksiä, ja samalla kehittämään sisäistä yhteistyötä.
–     Suunnanmuutoksen myötä BEPOPin vuokra-aste lähti nousuun ja oli jo joulukuussa 2017 sata prosenttia. Tämän jälkeen vuokra-aste ei ole missään vaiheessa laskenut alle 95 prosentin.
–     Kiinteistön menestys perustuu jatkuvaan strategiatyöhön, toimintaympäristön muutosten ennakoimiseen sekä vuokralaissuhteiden ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tärkeimpänä menestystekijänä on kiinteistön omistajan, Länsi-Suomen Osuuspankin, kyky valita kumppaneikseen ideologiaansa tukevia yrityksiä sekä halu pitää BEPOP paikkana, jossa yritysten on mahdollisuus kehittyä ja kasvaa, Janne Rauhala summaa.

Kaarre Second Hand on toiminut BEPOPissa maaliskuun alusta alkaen, joten kolmen kuukauden kokeilujakso on päättymässä. Niina Kontolle on kirkastunut se, että yrittäminen on hänen juttunsa, ja että yritystoiminta jatkuu.
–     Muutan kuitenkin BEPOPista muualle, sillä tarvitsen isomman toimitilan, eikä täällä ole sellaista vapaana juuri nyt. Olen kuitenkin erittäin kiitollinen BEPOPlaisilta saamastani mahdollisuudesta. Minut on otettu avosylin vastaan ja olen aina voinut kysyä neuvoa kolmelta J:ltä, Niina nauraa.

Kolme J:tä ovat Janne Rauhala sekä Länsi-Suomen Osuuspankissa työskentelevät Johanna Satuli ja Johanna Pinola. Satulin vastuulla ovat BEPOPin markkinointi sekä viestintä ja Pinolan vuokraus- sekä kiinteistöasiat. Yhdessä tämä kolmikko luotsaa ja kehittää asiantuntijakeskusta.

–     Olemme yhteydessä lähes päivittäin ja kerran viikossa kokoonnumme palaveriin, jossa käymme läpi BEPOPin asioita. Kuuntelemme yrittäjiä herkällä korvalla ja pystymme tarvittaessa nopeasti reagoimaan erilaisiin toiveisiin ja tarpeisiin.
–     BEPOPin yrittäjät ovat kuin yhtä perhettä ja pidämme huolta toisistamme. Meillä onkin alkanut koko asiantuntijakeskuksen hyvinvointivuosi tiloissamme toimivien LiikU:n, Lääkärikeskus Karhulinnan ja Oralin johdolla, Janne Rauhala kertoo.

Johanna Satuli toteaa, että alkavan yrityksen tukeminen on ollut uraauurtava ja palkitseva hanke.
–     Tämä on antanut paljon ja saanut hyvälle mielelle ja hymyn huulille monesti. Vastaavanlaista toimintaa toivoisi syntyvän laajemminkin. Kaarre Second Hand on ollut oppikirjaesimerkki siitä, miten alkava yrittäjä saa siipensä kantamaan turvallisessa toimintaympäristössä.

–     Kannattaa ottaa meihin rohkeasti yhteyttä. Jos Niinan yritykseltä vapaaksi jäävään tilaan ei pysyvää vuokralaista heti löydy, niin ilman muuta jatkamme tätä hanketta. Eihän tämä ole keneltäkään pois, vaan päinvastoin, kaikki voittavat, Johanna Satuli kiteyttää.

Lue artikkeli Satakunnan Viikon Yrittäjä & Talous -liitteestä.