Vauhdikkaasti vapaalla

Julkaistu Satakunnan Yrittäjät -lehdessä 8.4.2019
Teksti ja kuva: Pauliina Vilpakka


Janne ja Riia Rauhala innostuvat uusista haasteista myös töiden ulkopuolella.

Yrittäjäpariskunta Janne ja Riia Rauhala ajattelevat, että elämässä on tärkeää olla avoin uusille kokemuksille, sillä silloin voi oppia itsestään ja toisistakin uusia puolia. Tällaisin ajatuksin he uskaltautuivat tammikuussa parisalsatunneille.

On siinä vielä treenaamista, että menee askeleet yksiin, mutta tosi hauskaa on kyllä. Välillä on haastavaa, kun pitää yhdistää liike ja musiikki ja katse. Onneksi askelissa on selkeä kaava, ja Janne on hyvä viemään, Riia kehuu.

Unelmointiin taipuvainen pariskunta näki itsensä jo ensimmäisen tanssitunnin jälkeen Kuubassa kuumalla salsaklubilla tanssimassa. Salsan synnyinseudulle matkustaminen onkin seuraava haave.

Yhteinen tanssitunti kerran viikossa on lapsiperheen vanhemmille myös parisuhteen henkireikä. Riia pohtii, että yhteistä aikaa voi tosin löytää arkisemmistakin paikoista. Joskus voi riittää tunti keskustelua illalla lasten nukahdettua tai ihan vain yhteinen kaupassakäynti.

Yrittäjyyden paineissa laadukkaan vapaa-ajan ja hyvinvoinnin merkitys korostuu entisestään. Janne arvelee, että moni luulee omasta hyvinvoinnista huolehtimisen olevan pois muualta. Asia on kuitenkin aivan päinvastoin. On huolehdittava itsestä, että pystyy huolehtimaan läheisistä, olipa kyse sitten perheenjäsenistä tai työntekijöistä.

Jannelle itsestään huolehtiminen on aina tarkoittanut myös liikuntaa eri muodoissa. Mies on juossut useita maratoneja, triathloneja, pyöräillyt hyväntekeväisyyden nimissä Tampereelta Pariisiin 1400 kilometriä ja niin edelleen.

Nuorempana hän kilpaili Laihian Liitto-Urheilijoiden riveissä hiihdossa, pyöräilyssä ja triathlonissa. Kilpaileminen kuitenkin jäi armeijan jälkeen.

Käännekohta Jannen elämässä oli vuonna 2009 kavereiden kanssa perustettu neljän hengen urheiluseura Kunnon Herrat. Kunnon Herrojen ansiosta Janne löysi takaisin kestävyyslajien pariin, ja myös rohkaistui toteuttamaan pitkäaikaisen unelmansa.

Ironman-kisaan eli täyden matkan triathloniin osallistumisesta tuli totta Barcelonassa vuonna 2014. Reissu oli monella tapaa ikimuistoinen.

Kisaa edeltävänä yönä kierrokset kävivät niin kovilla, ettei Janne saanut nukuttua minuuttiakaan. Aamulla, kun olisi pitänyt lähteä uintiosuudelle, iski kova ukkosmyrsky, ja uintiosuus oli jo vaarassa peruuntua. Onneksi sade lopulta hälveni ja kisa päästiin aloittamaan.

Pari viikkoa ennen kisaa oli myös uutisoitu, että alueella oli liikkunut haiparvia. Ajattelin sitten vaan, että kyllä täytyy olla pirun huono tsäkä, jos ne juuri minut nappaavat tuhansien kilpailijoiden joukosta, hän nauraa.

Onni onnettomuudessa, hait eivät olleet tuona päivänä nälkäisiä. Voimiaan säästellen Janne porhalsi läpi joka osuudesta, 3,8 kilometrin uinnista, 180 kilometrin pyöräilystä ja maratonjuoksusta. Maaliin hän tuli ajassa 12:22.

Olin tyytyväinen. En lähtenyt sinne kilpailemaan, vaan nauttimaan niin paljon, kuin nauttia voi, ja pääsemään läpi. Siinä onnistuin, hän muistelee leveä hymy kasvoillaan.

Vauhdikkaan menon vastapainoksi Rauhalat aloittelevat joogaharrastusta, ja nauttivat koko perheen voimin kävelyretkistä kodin lähellä sijaitsevassa metsässä.

Työn ja vapaa-ajan erottaminen on vaatinut ahkerilta yrittäjiltä tietoisia ratkaisuja. Riia on hankkinut töihin vain pöytäkoneen, etteivät työt tulisi mukaan kotiin. Janne puolestaan on opetellut tekemään asioita järkevämmin, ja tuonut työhönsä suunnitelmallisuutta sekä tavoitteellisuutta.

Ihmisillä on erilaisia tilanteita, mutta välillä kannattaa kokeilla malttaa sulkea puhelinta ja tietokonetta hetkeksi, paitsi itsensä, myös läheistensä takia, Janne tiivistää.

Lue juttu Satakunnan Yrittäjät -näköislehdestä (sivu 38).